SPEKKOEKEN DIVERSE SMAKEN

 

Spekkoek (Indonesisch: spekuk, Maleis kek lapis) is een Indische cake- of koekachtige lekkernij. De naam verwijst naar de afwisselen donker en licht gekleurde lagen, die wat aan spek doen denken.

Oorsprong

Later werd er vooral een laagjescake mee bedoeld, afkomstig uit Nederlands-Indië, de Indische spekkoek. Hoewel spekkoek afwijkende ingrediënten bevat, zou de koek gebaseerd kunnen zijn op de laagjescake bebinca, afkomstig uit de voormalige Portugese koloniën in Azië, of de Duitse laagjescake Baumkuchen, soms in het voormalig Indië Neurenberger spekkoek genoemd.[1] Ook wordt wel gedacht dat het gebak in Indië door Nederlanders is bedacht ter vervanging van speculaas.[2] Spekkoek bevat soortgelijke specerijen als speculaas.

Aangezien Batavia in de zeventiende eeuw voor een groot deel bevolkt werd door Mardijkers en slaven uit voormalige Portugese koloniën, zoals de Molukken en Malakka, is het mogelijk dat zij bebinca introduceerden in Nederlands-Indië. Malakka en andere voormalige Portugese koloniën maakten deel uit van de Nederlandse veroveringen in het Verre Oosten, waardoor het mogelijk is dat bebinca uit deze gebieden geëxporteerd werd naar Java. Een andere mogelijkheid is dat het van oorsprong een Maleisisch gerecht is, zoals door hen beweerd wordt.

Indische spekkoek

Spekkoek bestaat uit laagjes in twee kleuren, om en om. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker bevatten. Later werden andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Ook de hoeveelheden ei uit het originele recept worden niet meer door alle moderne spekkoekbakkers toegepast.

De bereiding van spekkoek is bewerkelijk aangezien het gerecht met grote nauwkeurigheid, laag voor laag, dient te worden gebakken. De lekkernij werd daarom van oudsher alleen bij speciale gelegenheden geserveerd. Spekkoek is in Nederland, België en Suriname ook in Indische toko's, supermarkten en restaurants te verkrijgen.

 

Ingrediënten

 

(Spek)koeken* worden bij Spekkoek van Bel allemaal een voor een ambachtelijk gebakken, waarbij wij heel bewust voor kiezen om geen voorraden aan te leggen. Zo ontvangt u altijd een verse (spek)koek. Bestellingen die binnenkomen gaan we per binnenkomst verwerken. Door drukte kan het een keer voorkomen dat u uw bestelling iets langer duurt dan dat wij het willen, maar we zijn een klein bedrijf. We doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te leveren. Mocht het onverhoopt later worden, dan nemen wij altijd contact met u op via mail dan wel via telefoon.

 

Wilt u toch wat anders dan spekkoek dan kunnen we kijken of er een mogelijkheid is om dat te maken. U kunt altijd even vragen bij ons via info@spekkoekvanbel.nl of via whatsapp 06 26655050 wat de mogelijkheden zijn.

 

Mede omdat we ambachtelijk zijn, zijn we in staat een hele persoonlijke spekkoek te bakken. Denk aan pandan met cocos bijvoorbeeld. Wilt u een spekkoek bestellen, maar staat uw keuze er niet bij, neem even contact met me op via nummer 06 266 55 050. We kunnen dan samen kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

De (spek)koeken worden allemaal één voor één zorgvuldig gebakken, verpakt en gelabeld.

 

* Aangezien alle spekkoeken ook ambachtelijk gemaakt en gebakken worden, kan er kleur verschil zitten in de koeken en foto's kunnen afwijkend zijn dan in werkelijkheid.

 


VASTE ASSORTIMENT


Deze formaat is ideaal voor traktatie voor grote aantal mensen vanaf 40 - 60 personen.

De spekkoek is vierkant 22x22 cm (lxbxh). Ideaal voor groot feest.

De spekkoek is vierkant 22x22x7 cm (lxbxh) en is in 19 lagen gebakken. Hier kan je zeker wel 60 plakken uithalen. Ideaal voor groot feest.